Selectieve betaling in tijden van financieel zwaar weer: wie betaal je wel en wie niet?

Deel via

De advocaten van BRON hebben er zin in!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Voor veel ondernemingen is het binnen de Coronacrisis met een lege portemonnee behoorlijk puzzelen. Niet iedere crediteur kan namelijk worden betaald. We krijgen dan ook vaak de vraag of de bestuurder zelf (selectief) mag bepalen wie hij betaalt en wie niet.

In beginsel bepaalt de bestuurder dit inderdaad zelf. De bestuurder kan bijvoorbeeld ervoor kiezen alleen de leverancier van essentiële zaken voor de onderneming te betalen.

Indien echter een faillissement of beëindiging van de onderneming in zicht is, dient de bestuurder op te letten met deze selectieve betalingen. De vrijheid van de bestuurder wordt dan beperkter. De bestuurder kan met de betalingen zodanig onzorgvuldig handelen, dat haar of hem een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt, met privé-aansprakelijkheid tot gevolg.

Betalingen die vanaf dat moment worden gedaan, dienen achteraf te rechtvaardigen te zijn. De energie leverancier wordt bijvoorbeeld betaald om de onderneming draaiende te houden, maar het abonnement op vakliteratuur bijvoorbeeld niet. Om later een goede uitleg te kunnen geven, is het naar ons idee verstandig om deze rechtvaardiging en afweging bijvoorbeeld in een interne notitie vast te leggen.

Er moet zeker opgelet worden in het zicht van een faillissement met betalingen waarbij de bestuurder een persoonlijk belang heeft (denk aan het aflossen van een lening, waarbij de bestuurder in privé een borgtocht heeft afgegeven) of met betalingen aan gelieerde vennootschappen. Deze betalingen zijn vrijwel zeker onrechtmatig indien het faillissement al is aangevraagd.

Wij kunnen ons voorstellen dat het vorenstaande onzekerheid met zich meebrengt voor bestuurders. Privé-aansprakelijkheid is namelijk niet gewenst, terwijl in een stresssituatie een bestuurder dit vaak niet kan overzien. BRON Advocaten is gespecialiseerd in het bijstaan van ondernemingen in zwaar weer en haar bestuurders. Bel ons gerust. Wij helpen u graag. 

#faillissement#herstructurering#zwaarweer