Op 1 januari 2021 start niet alleen BRON Advocaten, maar op dezelfde datum treedt ook de WHOA in werking. WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Wat is dit en wie heeft er wat aan?
Wat is de WHOA?
Wat te doen als u op zich een levensvatbare onderneming heeft, maar schulden uit het verleden te zwaar op uw bedrijf rusten? Als al uw crediteuren meewerken kunt u een regeling treffen. Maar wat als niet iedereen mee wil. Vaak is een faillissement dan onafwendbaar. Op het moment dat de bedrijfsactiviteiten van de onderneming op langere termijn wel levensvatbaar zijn, is dat zonde.
De WHOA maakt het mogelijk een akkoord door de rechtbank te laten goedkeuren (homologeren). Dit bindt dan ook de onwillige schuldeisers (en/of aandeelhouders). Dit kan tailormade waarbij alleen voor bepaalde groepen van schuldeisers een regeling wordt getroffen en anderen niet worden geraakt. Zo is nu ook in Nederland een dwangakkoord buiten faillissement mogelijk. Dit geeft ondernemingen in zwaar weer een nieuwe mogelijkheid om zonder faillissement te reorganiseren en levensvatbaar te blijven.
Ook maakt de WHOA het mogelijk om lopende overeenkomsten eenzijdig te beëindigen, als de andere partij weigert in te stemmen met een wijziging of beëindiging. Beslagleggingen via deurwaarders kunnen worden opgeschort om zo middels een afkoelingsperiode ademruimte te krijgen.
Voor wie?
Om in aanmerking te komen voor een dwangakkoord, moet een onderneming in serieuze financiële problemen zitten. Meestal zal dan de onderneming zelf het initiatief nemen om tot een onderhands akkoord te komen, maar de wet biedt ook schuldeisers, aandeelhouders of de ondernemingsraad de mogelijkheid om het traject te starten.
Vragen?
Zit uw onderneming in zwaar weer en u denkt aan de WHOA? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord! Op die manier kunnen uw problemen snel(ler) worden opgelost, of zelfs worden voorkomen.